Ezért érdemes a „főszezon” előtt beszerezni az ajándékokat.

Egyrészt nem sürget az idő, így nem kötsz kompromisszumokat. Mindenki ismeri az érzést, amikor már csak 1-2 hét maradt hátra, és az ajándékok felének „beszerzés alatt” van a státusza. Ez nagyon nyomasztó tud lenni, ráadásul a karácsonyi stressz csupán egy része az ajándékvásárlás. Természetesen erre nem megoldás, ha már szeptemberben ott sorakoznak például a gyerekjátékok a szekrény legfelső polcán, pedig ezt minden szülő legalább egyszer már eljátszotta.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK
FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Ne légy túl előrelátó!

Én 2-3 éve estem ebbe a hibába. A lányom nyáron élt-halt az autókért, azon belül is a Verdákért. Ki is jelentette, hogy egy plüss Matukát szeretne. Megvettem hát - még hangokat is adott – rendkívül büszkén álltam a tükör előtt: ím, a tökéletes szülő. Aztán októberben jött a fekete leves, a lány rátalált a Barbie babákra. Onnantól kezdve mesék, újságok, kiskönyvek, barátnőtől kölcsönkapott szupertestű baba őrület vette kezdetét. Én meg ott álltam egy irreálisan túlárazott Matukával a titkos fiókban. Tanulság: amit egy gyerek karácsony előtt három hónappal még imád, azt hamar dobhatja valami újért.

A gyerekekhez hasonlóan, egy felnőttnek sem mindig jó ötlet hónapokkal az ünnep előtt megvenni az ajándékát. Mivel egy önálló keresettel rendelkező ember esetén mindig fennáll a veszélye annak, hogy ez idő alatt, megveszi magának azt, amit mi meglepetésnek szánunk. Ez pedig szörnyen idegesítő!

FORRÁS: SHUTTERSTOCK
FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Tehát se túl korán, se túl későn nem célszerű nekiállni az ajándéklista kipipálásának.

Sokan vallják, hogy akivel csak januárban fogunk találkozni, annak akkor érdemes ajándékot venni, mivel a boltok újév kezdetén hatalmas karácsony utáni akciókkal próbálják a kiköltekezett embereket további vásárlásra buzdítani. Nos, ebben van némi ráció, azonban nem minden esetben kell addig várni, kedvezményekkel már novemberben is találkozhatunk. Ez pedig épp ideális időpont az ajándékok beszerzésére. Az időközi akciók mellett, már pár éve itthon is tombol a fekete péntek, azaz a Black Friday. Amennyiben vadász énedet szívesen hozod felszínre, úgy ezen a napon bátran rohamozd meg az üzleteket, webáruházakat, és tarts a pénztárcádban súlyos ezreket. Az így megspórolt pénzt válts be a karácsonyi hajtás után egy kellemes hosszú hétvégére, ahol átadhatod magad a gondtalan pihenésnek. Azonban fontos, hogy azért, mert valamire rábiggyesztik az akció címkét, még nem biztos, hogy érdemes megvenned, tehát a csábítás ellenére is maradj tudatos vásárló!

Megvetted az ajándékokat, célegyenesben vagy!

Innentől kezdve sokkal több energiát fordíthatsz a stresszmentes karácsonyi hangulat eltervezésére és megvalósítására. Gratulálok, megcsináltad!