Már a nyitás előtt kígyózó sorok várakoznak az üzletek előtt, amikor beköszönt a Black Friday, azaz a Fekete Péntek. A legtöbben előre megválogatják a termékeket, amelyekért szabályos közelharcot vívnak, hiszen csak a kitűzött cél lebeg a szemük előtt. Az üzletek hatalmas akciókkal készülnek, így akadnak, akik szabadnapot vesznek ki azért, hogy minél több leárazott terméket vihessenek haza. Az akció mértéke ilyenkor nagyobb, mint az év más időszakában, így sokan elszántan indulnak harcba az elektronikai vagy épp szépségápolási termékekért. Akadnak üzletek, akik hamarabb nyitnak és később zárnak, hogy még nagyobb vásárlóközönséget szolgálhassanak ki.

A vásárlóközönség részéről pedig van igény, hiszen, ha ügyesek, kellőképpen szemfülesek, akkor akár egy nap alatt beszerezhetik a karácsonyi ajándékokat, a megspórolt összegből pedig saját maguknak is vehetnek valami szépet. Így az adventi időszakban már nem marad más teendő, mint hátradőlni és válogatni az ünnepi receptek között.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK
FORRÁS: SHUTTERSTOCK

A tömegeket megmozgató akcióhullám az Egyesül Államokból indult el, és bár már több üzlet az év más időszakában is tart Fekete Pénteket, hagyományosan a hálaadás utáni első péntekre esik. A tradíció szerint ezzel kezdődik a karácsonyi bevásárlás. A hatvanas években használták először a Black Friday kifejezést erre a napra vonatkozóan Philadelphiában, ám általánossá csak a kétezres évek elején vált.

Számos filmben is láthattuk már a Fekete Péntek megszokott jeleneteit. A legvonzóbb termékekért folytatott harcban nem békés csoszogásra és nézelődésre lehet számítani, hanem olykor tülekedésre és tolongásra, szabályos közelharcra is. Extrém esetek is előfordultak már, amely sérüléssel, sőt halállal végződött.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK
FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Az extrém árleszállítás valóságos tömegeket mozgat meg, az internet segítségével pedig már nemcsak személyesen vásárolhatunk, hanem online is. Magyarországon is rendkívül népszerű a világhálón való böngészés, így elkerülhetjük a tömeget, a tülekedést, a sorban állást. Ilyenkor már csak a csomagok postázására kell várni. Főként azoknak kényelmes megoldás ez, akiket taszít a nagy tömeg.

Azonban, ha egy kicsit jobban belegondolunk, valójában kissé érthetetlen, hogy miért lett éppen fekete a Fekete Péntek. A hálaadás az USA-ban november negyedik csütörtökje, ezután pedig már hamarosan beköszönt a fényes advent. De akkor miért van a két meghitt időszak között egy feketének nevezett nap?

FORRÁS: SHUTTERSTOCK
FORRÁS: SHUTTERSTOCK

A fekete nem az időjárásra és nem is a hangulatra vonatkozik, mindössze arra, hogy a Black Friday miatt útnak induló vásárlók hada a legnagyobb városokat is képes megbénítani. Amerikában autók százai állnak a dugóban abban a reményben, hogy mindenki odaér a vágyott leárazásra. Így válhat feketévé egy egész város egyetlen péntekre. Az először Philadelphiában használt kifejezés nemcsak az autós, hanem a gyalogosforgalomra is vonatkozik, hiszen az üzletek előtt egy gombostűt sem lehet leejteni.

Mivel a Black Friday mindig a hálaadáshoz igazodik, így idén november 23-án kell készülnünk a hatalmas akciókra.